Masło stopić w rondelku z miodem i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem do uzyskania kremowej masy. Do jaj dodać masło z miodem i śmietanę cały czas mieszając. Następnie dodawać powoli przesianą mąkę i sodę, nie przestając mieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z osobna piec na prostokątnej blaszce 23x35 cm w 180°C (piekarnik grzejący "góra-dół" ) do ładnego zarumienienia.
Krem: zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę manną cały czas mieszając. Do gestniejacej kaszy wsypać cukier i mieszać na gazie jeszcze 2 minuty. Wyłączyć gaz, do gorącej kaszy wrzucić masło i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Krem odstawić do wystudzenia.
Polewa orzechowa: Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć w garnuszku, do uprażonych orzechów dodać masło, cukier i śmietanę i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i wówczas opcjonalnie dodać kakao.
Ciasto przekładać: placek, krem, placek, krem, placek i polewą orzechowa. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj komentarz