Miodownik

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Ciasto:
  • 3szklanki mąki tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • Łyżeczka sody ,
  • 3 duże jajka,
  • 200g Masła Łaciate,
  • Łyżka Śmietany Łaciata 12%,
  • Krem:,
  • 0,5 litra Mleka Łaciate,
  • 9 łyżek kaszy manny,
  • 200g Masła Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru ,
  • Polewa orzechowa:,
  • 250g orzechów (u mnie pół na pół migdały i włoskie) ,
  • 5 łyżek cukru ,
  • 100g Masła Łaciate,
  • 2 łyżki Śmietany Łaciata 12%,
  • Opcjonalnie 2 łyżki kakao.

Przygotowanie

Krok 1

Masło stopić w rondelku z miodem i odstawić do ostudzenia. Jajka ubić z cukrem do uzyskania kremowej masy. Do jaj dodać masło z miodem i śmietanę cały czas mieszając. Następnie dodawać powoli przesianą mąkę i sodę, nie przestając mieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i każdą z osobna piec na prostokątnej blaszce 23x35 cm w 180°C (piekarnik grzejący "góra-dół" ) do ładnego zarumienienia.



Krok 2

Krem: zagotować mleko. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę manną cały czas mieszając. Do gestniejacej kaszy wsypać cukier i mieszać na gazie jeszcze 2 minuty. Wyłączyć gaz, do gorącej kaszy wrzucić masło i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Krem odstawić do wystudzenia.



Krok 3

Polewa orzechowa: Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć w garnuszku, do uprażonych orzechów dodać masło, cukier i śmietanę i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i wówczas opcjonalnie dodać kakao.



Krok 4

Ciasto przekładać: placek, krem, placek, krem, placek i polewą orzechowa. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.