Musztarda francuska, domowa

Znany i popularny dodatek do mięs, wędlin i serów, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Wart pamiętać, że gorczyca ma właściwości lecznicze. Działa oczyszczająco i antybakteryjnie. Pomaga przy problemach żołądkowych, niestrawności, nieżycie żołądka oraz zaburzeniach trawienia.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Skadniki

  • ½ szklanki ciemnej gorczycy (ostra)
  • ½ szklanki jasnej gorczycy (łagodna)
  • 1 ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • Łyżka miodu
  • ¼ łyżki soli
  • łyżka octu winnego
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Wino łączymy w garnku z przyprawami, doprowadzamy je do wrzenia i pozostawiamy do „zaparzenia”. na kilka minut pod przykryciem.



Krok 2

Jeszcze gorącym winem z przyprawami zalewamy gorczycę i pozostawiamy ją na noc pod przykryciem. Gorczyca powinna napęcznieć i „napić się” aromatycznego wina.



Krok 3

Nadmiar wina zlewamy (pozostawiamy do następnej musztardy). Musztardę przekładamy do słoiczków i stawiamy na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni do lodówki, by smaki „przegryzły się”.



Wskazówki

Ciemna gorczyca jest bardziej ostra od jasnej, więc dowolnie, według indywidualnych upodobań możemy zmieniać jej proporcje w musztardzie, by uzyskać pożądany smak. Wino z powodzeniem można zastąpić wodą a ocet winny cytryną, jednak musztarda zmieni smak.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.