Znany i popularny dodatek do mięs, wędlin i serów, którego głównym składnikiem są ziarna gorczycy. Wart pamiętać, że gorczyca ma właściwości lecznicze. Działa oczyszczająco i antybakteryjnie. Pomaga przy problemach żołądkowych, niestrawności, nieżycie żołądka oraz zaburzeniach trawienia.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wino łączymy w garnku z przyprawami, doprowadzamy je do wrzenia i pozostawiamy do „zaparzenia”. na kilka minut pod przykryciem.
Jeszcze gorącym winem z przyprawami zalewamy gorczycę i pozostawiamy ją na noc pod przykryciem. Gorczyca powinna napęcznieć i „napić się” aromatycznego wina.
Nadmiar wina zlewamy (pozostawiamy do następnej musztardy). Musztardę przekładamy do słoiczków i stawiamy na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni do lodówki, by smaki „przegryzły się”.
Ciemna gorczyca jest bardziej ostra od jasnej, więc dowolnie, według indywidualnych upodobań możemy zmieniać jej proporcje w musztardzie, by uzyskać pożądany smak. Wino z powodzeniem można zastąpić wodą a ocet winny cytryną, jednak musztarda zmieni smak.
Dodaj komentarz