Zupa krem z borowików

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 50 g suszonych borowików
  • 600 g świeżych borowików
  • 100 g pora, posiekanego w pióra
  • 200 g pasternaka, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 ml śmietanki Łaciata 12%
  • 2 gałązki tymianku
  • 60 g masła Łaciate
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
  • chrupiące pieczywo do podania

Przygotowanie

Krok 1

Suszone grzyby namocz w 2 litrach wody (najlepiej przez noc).



Krok 2

Świeże grzyby oczyść i pokrój w plasterki (kilka plasterków odłóż do dekoracji). W garnku rozgrzej 30 g masła oraz oliwę i duś pora przez 3 min. Dodaj pasternak oraz czosnek i duś kolejne 5 min. W następnej kolejności dodaj grzyby, sól, pozostałe masło, listki tymianku i smaż 10 min.



Krok 3

Dolej wodę z moczenia suszonych borowików wraz z grzybami, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 min. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku i rozlej na talerze.



Krok 4

Odłożone plasterki borowików podsmaż z obu stron na odrobinie oleju na złoty kolor.



Krok 5

Zupę udekoruj podsmażonymi borowikami, listkami świeżej natki pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.