Suszone grzyby namocz w 2 litrach wody (najlepiej przez noc).
Świeże grzyby oczyść i pokrój w plasterki (kilka plasterków odłóż do dekoracji). W garnku rozgrzej 30 g masła oraz oliwę i duś pora przez 3 min. Dodaj pasternak oraz czosnek i duś kolejne 5 min. W następnej kolejności dodaj grzyby, sól, pozostałe masło, listki tymianku i smaż 10 min.
Dolej wodę z moczenia suszonych borowików wraz z grzybami, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 min. Zdejmij z ognia, wlej śmietankę i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku i rozlej na talerze.
Odłożone plasterki borowików podsmaż z obu stron na odrobinie oleju na złoty kolor.
Zupę udekoruj podsmażonymi borowikami, listkami świeżej natki pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Dodaj komentarz