Gęś w czerwonym winie i cytrusach

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Składniki

Składniki:

1 gęś

4 pomarańcze

4 jabłka

2 marchewki

1 łyżeczka pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 łyżka soli

4 łyżki oliwy

2 łyżki rozmarynu

2 cebule

2 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1
  • Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z solą i rozmarynem, po czym nacieramy nią gęś.
Krok 2
  • Cebule obieramy, kroimy i lekko podsmażamy.
Krok 3
  • Gęś faszerujemy ćwiartkami jabłek (bez gniazd nasiennych) i pomarańczy bez skórki, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone marchewki i cebulę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 4
  • Całość zalewamy czerwonym winem i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie podlewamy gęś sosem, aby nie była zbyt sucha.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0