Gęś w czerwonym winie i cytrusach

Idealne danie na wykwintny, odświętny, rodzinny obiad. Wybornie smakuje, a jego przygotowanie nie wymaga wysiłku. Co prawda zajmuje trochę czasu, ale cały proces jest łatwy i warto się go podjąć dla wspaniałego efektu smakowego.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 gęś
  • 4 pomarańcze
  • 4 jabłka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki rozmarynu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1

Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z solą i rozmarynem, po czym nacieramy nią gęś.



Krok 2

Cebule obieramy, kroimy i lekko podsmażamy.



Krok 3

Gęś faszerujemy ćwiartkami jabłek (bez gniazd nasiennych) i pomarańczy bez skórki, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone marchewki i cebulę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.



Krok 4

Całość zalewamy czerwonym winem i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie podlewamy gęś sosem, aby nie była zbyt sucha.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.