Idealne danie na wykwintny, odświętny, rodzinny obiad. Wybornie smakuje, a jego przygotowanie nie wymaga wysiłku. Co prawda zajmuje trochę czasu, ale cały proces jest łatwy i warto się go podjąć dla wspaniałego efektu smakowego.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Gęś dokładnie myjemy i osuszamy. Oliwę mieszamy z solą i rozmarynem, po czym nacieramy nią gęś.
Cebule obieramy, kroimy i lekko podsmażamy.
Gęś faszerujemy ćwiartkami jabłek (bez gniazd nasiennych) i pomarańczy bez skórki, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojone marchewki i cebulę. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Całość zalewamy czerwonym winem i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie podlewamy gęś sosem, aby nie była zbyt sucha.
Dodaj komentarz