Mistrzowskie naleśniki mocy

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Naleśniki

  • 250 ml mleka UHT Łaciate,
  • 250 ml wody gazowanej,
  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

Nadzienie i dodatki

  • 250 g twarogu Łaciatego,
  • 4 łyżki śmietany Łaciatej,
  • 4 łyżeczki miodu,
  • owoce jagodowe: borówki, maliny, jeżyny,
  • orzechy: pistacje, orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko i wodę, wymieszaj na gładkie ciasto. Dodaj jajka, sól i olej lub masło, ponownie wymieszaj.



Krok 2

Rozgrzej patelnię, wylej porcję ciasta chochelką i rozprowadź po dnie. Smaż do zarumienienia, przewróć na drugą stronę i podsmaż. Powtórz z resztą ciasta.



Krok 3

Rozgnieć widelcem twaróg i wymieszaj ze śmietaną oraz miodem. Posmaruj naleśniki masą twarogową i zawiń lub złóż w trójkąty.



Krok 4

Posyp owocami i orzechami, polej łyżeczką miodu i udekoruj listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.