Wyrafinowana oryginalna potrawa, która zachwyci domowników i gości. Zapomniana w dzisiejszych czasach. Łączy w sobie niepowtarzalny smak z ogromną ilością makro- i mikroelementów oraz niezbędnych witamin.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Ze śmietanką
Obrane warzywa wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy do miękkości.
Móżdżek oczyszczamy z żyłek i błon. Dodajemy do zupy i gotujemy 3 minuty. Zbieramy z powierzchni powstały szum. Zupę przecedzamy przez sitko.
Włoszczyznę i móżdżek rozgniatamy widelcem, po czym znów łączymy z zupą.
Przygotowujemy białą zasmażkę z mąki i oleju, podsmażamy razem i delikatnie łączymy z wodą, intensywnie mieszając. Dodajemy zasmażkę do zupy. Posypujemy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy śmietankę Łaciatą.
Dodaj komentarz