Móżdżek cielęcy w zupie

Wyrafinowana oryginalna potrawa, która zachwyci domowników i gości. Zapomniana w dzisiejszych czasach. Łączy w sobie niepowtarzalny smak z ogromną ilością makro- i mikroelementów oraz niezbędnych witamin.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1/2 kg cielęcego móżdżku
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, seler )
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka mąki
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Obrane warzywa wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy do miękkości.



Krok 2

Móżdżek oczyszczamy z żyłek i błon. Dodajemy do zupy i gotujemy 3 minuty. Zbieramy z powierzchni powstały szum. Zupę przecedzamy przez sitko.



Krok 3

Włoszczyznę i móżdżek rozgniatamy widelcem, po czym znów łączymy z zupą.



Krok 4

Przygotowujemy białą zasmażkę z mąki i oleju, podsmażamy razem i delikatnie łączymy z wodą, intensywnie mieszając. Dodajemy zasmażkę do zupy. Posypujemy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy śmietankę Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.