Muffinki owsiane

Muffiny idealne na weekendowy deser z bliskimi. Smakują obłędnie z dodatkiem musu jabłkowego.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ⅔ szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki mleka UHT Łaciate 2%
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Krok 2

Nasmaruj tłuszczem 12 foremek na muffiny.



Krok 3

Do dużej miski dodaj jajka, cukier, olej i mleko. Zmiksuj, aż do gładkości masy.



Krok 4

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Następnie dodaj do mokrych składników i wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej foremek.



Krok 5

Piecz przez ok. 20 min, aż wierzch muffinek będzie złotobrązowy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.