Muffiny czekoladowo-miętowe

Połączenie gorzkiej czekolady z miętą spokojnie zasłużyło już na miano kultowego. Nic więc dziwnego, że sprawdza się ono również w przypadku wypieków, takich jak czekoladowe muffiny z nutą mięty, które z pewnością zaskoczą gości.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
  • - 1 szklanka mleka Łaciate,
  • - 1 szklanka cukru,
  • - ½ szklanki kakao,
  • - ½ szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku (np. rzepakowego),
  • - 2 jajka,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • - 100 g czekolady gorzkiej,
  • - 50 g deserowych kropelek czekoladowych,
  • - garść listków świeżej mięty

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.



Krok 2

W misce połączyć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.



Krok 3

W drugiej misce zmiksować mleko z olejem i jajkami. Dodać składniki suche do mokrych. Krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników.



Krok 4

Listki świeżej mięty bardzo drobno posiekać. Dodać do masy razem z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać przy użyciu łyżki.



Krok 5

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 6

Przygotować formę na muffiny wyłożoną papilotkami lub silikonowe foremki. Rozlać czekoladową masę – powinno wyjść 12 muffinek. Wierzch posypać kropelkami czekoladowymi.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.