Połączenie gorzkiej czekolady z miętą spokojnie zasłużyło już na miano kultowego. Nic więc dziwnego, że sprawdza się ono również w przypadku wypieków, takich jak czekoladowe muffiny z nutą mięty, które z pewnością zaskoczą gości.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia.
W misce połączyć mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce zmiksować mleko z olejem i jajkami. Dodać składniki suche do mokrych. Krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników.
Listki świeżej mięty bardzo drobno posiekać. Dodać do masy razem z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać przy użyciu łyżki.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Przygotować formę na muffiny wyłożoną papilotkami lub silikonowe foremki. Rozlać czekoladową masę – powinno wyjść 12 muffinek. Wierzch posypać kropelkami czekoladowymi.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.
Dodaj komentarz