Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrobić do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha dolać wodę i wyrobić. Kakaową kruszonkę wysypać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelać na podpieczony kakaowy spód i piec w w temperaturze 180ºC przez około 60 – 70 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Śmietanę, cukier puder i pastę waniliową dokładnie wymieszać. Na gorący sernik wyłożyć przygotowaną polewę śmietankową. Na polewę śmietankową delikatnie wykładać łyżeczką puree z jeżyn w postaci sporych kółek, kropek. Patyczek do szaszłyków lub cienki koniec łyżeczki umieścić w polewie śmietankowej i przeciągać do uzyskania wzorków. Wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.
Dodaj komentarz