Letni serniczek

Autor:

Martyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód ciasta

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g masła Łaciate, w temperaturze pokojowej,
  • 60 g cukru pudru,
  • 15 g kakao,
  • szczypta soli,
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody

Masa serowa

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego,
  • 150 g śmietany Łaciata 18%,
  • 470 g brzoskwiń z puszki zblendowanych,
  • 3 duże jajka,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej

Polewa śmietankowa

  • 300g śmietany Łaciata 18%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • garść jeżyn zblendowanych

Przygotowanie

Krok 1 - spód ciasta

Wszystkie składniki na kruchy spód (oprócz wody) wyrobić do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt sucha dolać wodę i wyrobić. Kakaową kruszonkę wysypać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.



Krok 2 - masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelać na podpieczony kakaowy spód i piec w w temperaturze 180ºC przez około 60 – 70 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.



Krok 3 - polewa śmietankowa

Śmietanę, cukier puder i pastę waniliową dokładnie wymieszać. Na gorący sernik wyłożyć przygotowaną polewę śmietankową. Na polewę śmietankową delikatnie wykładać łyżeczką puree z jeżyn w postaci sporych kółek, kropek. Patyczek do szaszłyków lub cienki koniec łyżeczki umieścić w polewie śmietankowej i przeciągać do uzyskania wzorków. Wystudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.