Łatwy przepis na cynamonki bez użycia drożdży. W sam raz na szybkie śniadanie.
Najlepiej smakują w dniu, w którym zostały zrobione!
Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Masło roztop w rondelku. Posmaruj kwadratowe naczynie do pieczenia 1 łyżką roztopionego masła lub wyłóż papier do pieczenia na blachę.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Używając rąk, dodaj 3 łyżki miękkiego masła i ugnieć na kruszonkę. Dodaj mleko i wymieszaj gumową szpatułką, aż powstanie miękkie ciasto.
Wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na duży kwadrat. Posmaruj powierzchnię ciasta pozostałymi 2 łyżkami roztopionego masła.
Przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj cukier biały i brązowy oraz cynamon. Dno formy do pieczenia wysyp 1 łyżką mieszanki. Resztą mieszanki wyłóż na ciasto.
Zwiń ciasto w wałek. Potnij go na kilka mniejszych rolek. Cynamonki umieść na płasko w przygotowanym naczyniu.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min, aż cynamonki staną się puszyste i lekko złociste.
Przygotuj polewę. W misce ubij cukier puder, serek śmietankowy, miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Masa ma być gładka i bez grudek.
Gorące cynamonki ozdób polewą z serka śmietankowego. Smacznego!
Dodaj komentarz