Rolada waniliowo – kakaowa bez pieczenia

Zdrowa, aksamitna w smaku, rolada waniliowo-kakaowa. Dzięki użyciu mleczka kokosowego, orzechów, daktyli i syropu klonowego, zawiera wiele wartości odżywczych dla organizmu.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa kakaowa:

  • - 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • - 4 łyżki surowego kakao w proszku
  • - 4 łyżki płynnego miodu
  • - 2 szczypty soli morskiej
  • - 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • - 6 łyżek roztopionego masła Mazurski Smak
  • - 2 łyżki mleka Mazurski Smak (dodawać powoli w przypadku, gdy masa jest za sucha)

Masa waniliowa:

  • - 250 g twarogu chudego Mazurski Smak
  • - 5 łyżek płynnego miodu
  • - 100 g rozpuszczonego masła Łaciate
  • - 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • - 1/4 szklanki śmietanki Łaciata 30%

Przygotowanie

Krok 1

W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki na masę czekoladową. Uformuj z niej kulę. Przełóż na blat i rozwałkuj. Wyrównaj nożem brzegi, tak by powstał prostokąt.



Krok 2

Przygotuj masę waniliową. Twaróg zmiel lub zblenduj na gładką masę. Śmietankę ubij na sztywno.
Dodaj orzechy i śmietankę do pozostałych składników i miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wstaw do lodówki na min. 20 min. w celu stężenia.



Krok 3

Kiedy masa stężenie rozprowadź ją na kakaowej warstwie. Całość zwiń w rulon. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 20 min.



Krok 4

Przed podaniem wierzch posyp np. wiórkami kokosowymi. Deser przechowuj w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.