Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do jednej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko, śmietanę, jajka i olej. Wszystko razem dokładnie roztrzepać.
Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać borówki i delikatnie wymieszać.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, wlać po łyżce ciasta, włożyć po kostce czekolady, przykryć ciastem do ⅔ wysokości. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.
Formę z muffinami włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i aromatem migdałowym i łyżką ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Upieczone muffinki ostudzić na kracie, polukrować.
Dodaj komentarz