Muffinki z borówkami i czekoladą

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Lista składników:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szkl. mleka Łaciate
  • 50 ml śmietany Łaciatej 30%
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl. borówki amerykańskiej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • Płatki migdałowe
  • Aromat migdałowy
  • Sok z cytryny
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Do jednej miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać.





Krok 2

Do drugiej miski wlać mleko, śmietanę, jajka i olej. Wszystko razem dokładnie roztrzepać.





Krok 3

Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać borówki i delikatnie wymieszać.





Krok 4

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, wlać po łyżce ciasta, włożyć po kostce czekolady, przykryć ciastem do ⅔ wysokości. Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi.





Krok 5

Formę z muffinami włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.





Krok 6

Przygotowujemy lukier. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i aromatem migdałowym i łyżką ucierać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Upieczone muffinki ostudzić na kracie, polukrować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.