Potrawa zarówno ładnie wygląda, jak i doskonale smakuje. Niezwykle prosto i szybko się ją przygotowuje, co na pewno spodoba się niejednej pani domu. Lekko słodkawy smak z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Udka z kurczaka obsypujemy przyprawami i obsmażamy na oleju z obu stron. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Układamy udka w naczyniu żaroodpornym. Układamy na nich połówki brzoskwiń (wypukłym do góry), dodajemy garść suszonych śliwek i morele.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z syropem z puszki brzoskwiń i żółtkami i zalewamy nią kurczaka z brzoskwiniami.
Zapiekamy w piekarniku przez 20-30 min. Podajemy np. z ryżem lub frytkami.
Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.
Dodaj komentarz