Udka w brzoskwiniach

Potrawa zarówno ładnie wygląda, jak i doskonale smakuje. Niezwykle prosto i szybko się ją przygotowuje, co na pewno spodoba się niejednej pani domu. Lekko słodkawy smak z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 5 suszonych moreli
  • ½ litra śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Udka z kurczaka obsypujemy przyprawami i obsmażamy na oleju z obu stron. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.



Krok 2

Układamy udka w naczyniu żaroodpornym. Układamy na nich połówki brzoskwiń (wypukłym do góry), dodajemy garść suszonych śliwek i morele.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą mieszamy z syropem z puszki brzoskwiń i żółtkami i zalewamy nią kurczaka z brzoskwiniami.



Krok 4

Zapiekamy w piekarniku przez 20-30 min. Podajemy np. z ryżem lub frytkami.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.