Muffinki z kurczaka z morelami

Doskonałe muffinki, szczególnie lubiane przez dzieci. Nawet największego niejadka zachęcą do obiadu. Polecane z sałatą na słodko. Dodatek kurkumy nadaje im ładny kolor.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • ½ paczki suszonych moreli (lub brzoskwiń)
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Piersi kurczaka opłukujemy i kroimy w drobną kostkę lub paski. Morele kroimy na cząstki.



Krok 2

Ze śmietanki Łaciatej, jajek i mąki przygotowujemy lejące się ciasto (gęstsze od ciasta na naleśniki). Dodajemy wszystkie przyprawy.



Krok 3

Do ciasta dodajemy mięso i suszone owoce.



Krok 4

Łyżką nabieramy porcje i nakładamy do form na muffinki. Pieczemy, aż do uzyskania złotego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.