Clafoutis z wiśniami i serkiem

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 500 g wiśni
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g mąki uniwersalnej
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 300 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 15 ml wiśniówki
  • 1 serek homogenizowany Rolmlecz waniliowy
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

Przygotowanie

Krok 1

W rondelku podgrzej na małym ogniu mleko z wiśniówką.



Krok 2

W dużej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj cukier z wanilią, a gdy masa będzie kremowa dodaj mąkę i sól. Do masy dolej podgrzane mleko z wiśniówką i wymieszaj.



Krok 3

Foremki wysmaruj dokładnie masłem. Wrzuć na ich dno wydrylowane wiśnie i zalej masą. Clafoutis piecz w 170°C góra-dół przez 30 minut, aż się zarumienią.



Krok 4

Na małej patelni upraż płatki migdałów. Gotowe clafoutis podawaj z serkiem homogenizowanym. Posyp prażonymi migdałami i mielonym kardamonem przed podaniem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.