Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę. Żółtka wymieszać z olejem. Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym.
Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem i oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą gorzką.
Dodaj komentarz