Ciasto ze śliwkami i masą budyniową

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 20 dag masła Łaciate
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Aromat waniliowy
  • Sok z cytryny
  • Spirytus

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 70-80 dag śliwek węgierek

Przygotowanie

Ciasto

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i wodę. Żółtka wymieszać z olejem. Nie przerywając ubijania dodawać powoli żółtka z olejem. Następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 3/4 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 27/38 cm. Pozostałe wymieszać z przesianym kakao i wylać na białe ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.



Biskopt

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną dużą blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Masa budyniowa

Do 150 ml mleka wsypać proszek budyniowy i mąkę, wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z zawartością zimnego mleka i ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem waniliowym.




Masę wyłożyć na zimne ciasto ze śliwkami, przykryć biszkoptem i oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną ze śmietaną. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą gorzką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.