UDKA PIECZONE Z CUKINIA I PAPRYKĄ

Autor:

mileneczka5

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 udka
  • 1 średnia młoda cebula
  • 300 g obranych ziemniaków
  • pokrojonych w ósemki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany zioła prowansalskie papryka oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. ziemniaki obrać i pokroić w ósemki i posypać ziołami prowansalskimi. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię również pokroić w kostkę. Na blaszce ułożyć wszystkie składniki, oprócz cebuli, skropić oliwą, doprawić delikatnie pieprzem i wymieszać.



Krok 2

Udka natrzeć przyprawami i olejem i ułożyć na warzywach skórą do dołu - piec wszystko 30 minut.



Krok 3

Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z pieca, odłożyć na bok nogi. Warzywa oprószyć solą, papryką, czosnkiem dodać cebulkę pokrojoną w plastry, a jeśli jest duża, to w większą kostkę i dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć z powrotem udka tym razem skórą do góry. Piec kolejne 20-25 minut. Podawać z warzywami i pieczonymi ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.