Muffiny z rodzynkami

Rodzynki można podawać w wielu daniach. W moim przepisie wykorzystałam je do słodkich babeczek. Jeśli lubisz rodzynki, ten przepis jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.



Krok 2

Rodzynki moczymy w wodzie kilkanaście minut. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki.



Krok 3

W rondelku rozpuszczamy masło. Po przestygnięciu dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz mleko. Łączymy suche i mokre składniki. Dodajemy odcedzone z wody rodzynki i i mieszamy całość. Masa nie musi być jednolita. Wystarczy kilka ruchów łyżką.



Krok 4

Na blasze układamy papilotki i napełniamy je ciastem.



Krok 5

Pieczemy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.