Muffiny z rodzynkami

Rodzynki można podawać w wielu daniach. W moim przepisie wykorzystałam je do słodkich babeczek. Jeśli lubisz rodzynki, ten przepis jest dla Ciebie.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

Krok 2
Rodzynki moczymy w wodzie kilkanaście minut. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki.

Krok 3
W rondelku rozpuszczamy masło. Po przestygnięciu dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz mleko. Łączymy suche i mokre składniki. Dodajemy odcedzone z wody rodzynki i i mieszamy całość. Masa nie musi być jednolita. Wystarczy kilka ruchów łyżką.

Krok 4
Na blasze układamy papilotki i napełniamy je ciastem.

Krok 5
Pieczemy 30 minut.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.