Ta w zasadzie prosta do wykonania i niewiarygodnie pyszna pasta pochodzi z kuchni bliskiego wchodu. Podaje się ją do drobnych przystawek, nazywanych mezze. Są wśród nich marynowane pikle czy oliwki, ale też świeże pieczywo czy surowe warzywa. Muhammara to propozycja dla osób poszukujących nowych smaków i urozmaicenia w kuchni.
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Wegetariańskie
Fit
Nastaw piekarnik na 180°C. Umytą i wypestkowaną paprykę pokrój na ćwiartki, posmaruj olejem i piecz w nagrzanym piekarniku, aż skórka zacznie lekko brązowieć, czyli około 20-25 min.
Upieczoną i przestudzoną paprykę obierz ze skórki i zblenduj, dodając do masy po kolei: zmiażdżony czosnek, orzechy, pokruszony chleb, a na koniec ostrą paprykę, miód, sól i kumin w proszku.
Jeśli masa jest zbyt gęsta można ją „rozluźnić” odrobiną oliwy, ewentualnie dolewać po łyżeczce wody.
Gotową pastę przełóż na płytką miseczkę i udekoruj połówkami orzecha oraz papryką w proszku. Smacznego!
W oryginalnym przepisie do muhammary dodaje się macę (rodzaj arabskiego chleba), ale pasta nie straci na smaku, gdy dodamy do niej chleb lub słone krakersy.
Dodaj komentarz