Muhammara pasta z pieczonej papryki z orzechami

Ta w zasadzie prosta do wykonania i niewiarygodnie pyszna pasta pochodzi z kuchni bliskiego wchodu. Podaje się ją do drobnych przystawek, nazywanych mezze. Są wśród nich marynowane pikle czy oliwki, ale też świeże pieczywo czy surowe warzywa. Muhammara to propozycja dla osób poszukujących nowych smaków i urozmaicenia w kuchni.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3-4 słodkie czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka obranych orzechów włoskich
  • 2 kromki suchego chleba pszennego
  • ⅓ łyżeczki kuminu (kmin rzymski) w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180°C. Umytą i wypestkowaną paprykę pokrój na ćwiartki, posmaruj olejem i piecz w nagrzanym piekarniku, aż skórka zacznie lekko brązowieć, czyli około 20-25 min.



Krok 2

Upieczoną i przestudzoną paprykę obierz ze skórki i zblenduj, dodając do masy po kolei: zmiażdżony czosnek, orzechy, pokruszony chleb, a na koniec ostrą paprykę, miód, sól i kumin w proszku.



Krok 3

Jeśli masa jest zbyt gęsta można ją „rozluźnić” odrobiną oliwy, ewentualnie dolewać po łyżeczce wody.



Krok 4

Gotową pastę przełóż na płytką miseczkę i udekoruj połówkami orzecha oraz papryką w proszku. Smacznego!



Wskazówki

W oryginalnym przepisie do muhammary dodaje się macę (rodzaj arabskiego chleba), ale pasta nie straci na smaku, gdy dodamy do niej chleb lub słone krakersy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.