Pierniczki

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • jajko
  • 100 g masła Łaciate
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie

Przygotowanie masy i wyrabianie

Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych miskach, po czym połączyć i ugniatać ciasto do jednolitej masy. Nie powinna być zbyt zwarta, ani zbyt lejąca. Odstawić na kilka minut. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm i wycinać różne kształty.



Pieczenie

Gotowe pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170°C i piec przez 15 min. Uwaga! Pilnować czasu, żeby pierniczki za bardzo się nie przypiekły. Gotowe wyciągamy i studzimy, na koniec zdobiąc lukrem. Smacznego!





Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.