Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować formę, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 20 minut na złoto w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku, wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 170°C.
Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wysypać je na podpieczone ciasto.
Przygotować masę bezowa. Białka ubić na sztywna piane, następnie małymi partiami dosypywać cukier, cały czas miksując na niskich obrotach. Wyłożyć na ciasto, wygładzić i piec 25-30 minut. Na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia należy zajrzeć i zwrócić uwagę, czy beza nie za mocno się przypieka. Jeśli tak, to należy zmniejszyć temperaturę do 160°. Wyjąć i ostudzić.
Dodaj komentarz