Porzeczkowy smak lata

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki krupczatka,
  • 200 g zimnego masła Łaciate,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • parę kropel olejku waniliowego

Warstwa owocowa:

  • ok. 800 g oczyszczonych i opłukanych czerwonych porzeczek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 4 białka,
  • 250 g drobnego cukru

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, olejkiem waniliowym, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść wszystko, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować formę, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 20 minut na złoto w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku, wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 170°C.



Krok 2

Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną i wysypać je na podpieczone ciasto.



Krok 3

Przygotować masę bezowa. Białka ubić na sztywna piane, następnie małymi partiami dosypywać cukier, cały czas miksując na niskich obrotach. Wyłożyć na ciasto, wygładzić i piec 25-30 minut. Na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia należy zajrzeć i zwrócić uwagę, czy beza nie za mocno się przypieka. Jeśli tak, to należy zmniejszyć temperaturę do 160°. Wyjąć i ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.