Mus cytrynowy z jeżynami

Miękki i delikatny mus o intensywnym cytrynowym smaku.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 ml schłodzonej śmietanki Łaciata 30%
  • 2 cytryny
  • 50 g erytrolu lub ksylitolu
  • 2 białka jajek
  • 200 g świeżych jeżyn

Przygotowanie

Krok 1 

Cytryny myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę oraz wyciskamy sok.
Z drugiej ścinamy skórkę na cienkie wiórki.



Krok 2

Śmietankę wraz z erytrolem oraz drobno startą skórką z cytryny ubijamy na gęsty krem. Dodajemy sok z cytryny i dalej miksujemy, aż krem będzie gęsty, ale nie sztywny.



Krok 3

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.
Łyżką delikatnie przekładamy białka do kremu cytrynowego, delikatnie mieszając.



Krok 4

Gotowy mus przekładamy do naczyń, umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem dodajemy świeże jeżyny oraz paski ze skórki cytryny do dekoracji.



Wskazówki

Jeżyny możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-02-03 08:43:00

Ale bym zjadła taki deserek, wyglada przepysznie:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.