Miękki i delikatny mus o intensywnym cytrynowym smaku.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cytryny myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy. Z jednej ścieramy na drobnej tarce skórkę oraz wyciskamy sok.
Z drugiej ścinamy skórkę na cienkie wiórki.
Śmietankę wraz z erytrolem oraz drobno startą skórką z cytryny ubijamy na gęsty krem. Dodajemy sok z cytryny i dalej miksujemy, aż krem będzie gęsty, ale nie sztywny.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.
Łyżką delikatnie przekładamy białka do kremu cytrynowego, delikatnie mieszając.
Gotowy mus przekładamy do naczyń, umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem dodajemy świeże jeżyny oraz paski ze skórki cytryny do dekoracji.
Jeżyny możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-02-03 08:43:00
Ale bym zjadła taki deserek, wyglada przepysznie:)
Odpowiedz