Jarmużowa sałatka z gruszką, jagodami i pestkami dyni

Warzywno-owocowa sałatka to niezwykłe połączenie, które podziała na twoje zmysły. Słodka gruszka ukoi podniebienie, a kompozycja kolorystyczna pozwoli nacieszyć się nią zanim jej spróbujesz.

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g jarmużu
  • - 4 duże gruszki
  • - 150 g pestek dyni
  • - 100 g jagód
  • - pół cytryny

Sos:

  • - 3 łyżki soku z cytryny
  • - 2 łyżki musztardy
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • - 2 łyżki miodu płynnego lub syropu klonowego

Przygotowanie

Krok 1 

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo z nasionami i pokroić na drobną kostkę. Następnie wsypać do miski i skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu owoców.



Krok 2 

Jarmuż dokładnie oczyścić, wyciąć twarde łodygi i pokroić na małe kawałki. Następnie sparzyć wrzątkiem i dodać do miski z gruszkami.



Krok 3 

Następnym krokiem w przygotowaniu naszej sałatki jest dodanie jagód i nasion dyni. Nasiona można dodać w całości lub posiekane.



Krok 4

Ostatnim krokiem jest przygotowanie sosu. W małej szklance należy wymieszać wszystkie składniki (musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek/olej rzepakowy i miód płynny/syrop klonowy). Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę i dokładnie mieszamy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.