Mus czekoladowo-kawowy

Pyszny, kremowy mus czekoladowo-kawowy. Idealny deser, który nie wymaga użycia piekarnika i dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Deser

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 85 ml espresso
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.



Krok 2

Do rozpuszczonej czekolady dodaj espresso i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.



Krok 3

W międzyczasie żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do otrzymania gęstej i lśniącej piany.



Krok 4

Gdy masa czekoladowo-kawowa wystygnie, dodaj do niej żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę piany z białek i ponownie dokładnie wymieszaj. Pozostałą pianę z białek delikatnie wmieszaj łyżką tak, aby powstał delikatny mus.



Krok 5

Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez min. 2-3 godziny. Smacznego!



Wskazówki

Uwaga! Ze względu na zawartość surowych jajek - zdecydowanie nie dla dzieci i kobiet w ciąży.

Można przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.