Pyszny, kremowy mus czekoladowo-kawowy. Idealny deser, który nie wymaga użycia piekarnika i dodatkowo jest bardzo prosty w wykonaniu.
Danie: Deser
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Bez laktozy
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj espresso i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
W międzyczasie żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno wraz ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż do otrzymania gęstej i lśniącej piany.
Gdy masa czekoladowo-kawowa wystygnie, dodaj do niej żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj połowę piany z białek i ponownie dokładnie wymieszaj. Pozostałą pianę z białek delikatnie wmieszaj łyżką tak, aby powstał delikatny mus.
Mus przełóż do pucharków i schłodź w lodówce przez min. 2-3 godziny. Smacznego!
Uwaga! Ze względu na zawartość surowych jajek - zdecydowanie nie dla dzieci i kobiet w ciąży.
Można przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz