Tarta z batatami to coś, czego koniecznie trzeba spróbować. Doskonałe połączenie mascarpone ze słodkimi ziemniakami nadaje daniu niepowtarzalnego smaku.
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy
Bataty dokładnie myjemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, program pieczenia góra dół na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bataty do przestudzenia, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
Przygotowujemy ciasto:
Do miski dodajemy mąkę, mleko Łaciate świeże 3,2% oraz masło extra Łaciate. Następnie wsypujemy cukier z wanilią i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto w lodówki i wykładamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. (Ciasto można przykryć folią i obciążyć). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę na 170 stopni zdejmujemy obciążenie.
Przygotowujemy nadzienie:
W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostudzenia.
Obrane bataty blendujemy na gładką masę. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce i dodajemy do masy z batatów. Następnie dodajemy ostudzone masło wraz z kardamonem i cynamonem Na koniec dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos śliwkowy:
Powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku.
Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.
Na upieczony spód wykładamy sos śliwkowy następnie krem i dekorujemy ciasto. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Dodaj komentarz