Tarta z batatów

Tarta z batatami to coś, czego koniecznie trzeba spróbować. Doskonałe połączenie mascarpone ze słodkimi ziemniakami nadaje daniu niepowtarzalnego smaku.

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 ml mleka Łaciate świeże 3,2%
  • 150 g masła ekstra Łaciate
  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 cukier z wanilią
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 150 g borówek
  • 3 łyżki płatków migdałów

Nadzienie:

  • 3 średnie bataty
  • 250 g sera Mascarpone Mlekpol
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej całej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy

Do dekoracji:

  • Orzechy

Przygotowanie

Krok 1

Bataty dokładnie myjemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, program pieczenia góra dół na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bataty do przestudzenia, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.



Krok 2

Przygotowujemy ciasto:

Do miski dodajemy mąkę, mleko Łaciate świeże 3,2% oraz masło extra Łaciate. Następnie wsypujemy cukier z wanilią i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.



Krok 3

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto w lodówki i wykładamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. (Ciasto można przykryć folią i obciążyć). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę na 170 stopni zdejmujemy obciążenie.



Krok 4

Przygotowujemy nadzienie:

W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostudzenia.

Obrane bataty blendujemy na gładką masę. Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce i dodajemy do masy z batatów. Następnie dodajemy ostudzone masło wraz z kardamonem i cynamonem Na koniec dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.



Krok 5

Sos śliwkowy:

Powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku.



Krok 6

Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.



Krok 7

Na upieczony spód wykładamy sos śliwkowy następnie krem i dekorujemy ciasto. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.