Tort figowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 6 jaj
  • Szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa

  • 600 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 250 g serka mascarpone
  • Świeże figi
  • Likier figowy do nasączenia biszkoptu

Ganasz czekoladowy

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Złoty pyłek jadalny

Przygotowanie

Biszkopt

Jajka ubić z cukrem aż zwiększa objętość, zwolnić obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o średnicy 26 cm piec na termoobiegu ok 45 min w temperaturze 160 stopni.



Składanie tortu

Śmietankę schłodzić w lodówce, następnie ubić pod koniec dodać serek mascarpone. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć likierem figowym, wyłożyć na każdą każda część ubity krem oraz pokrojone figi na każdą warstwę. Czekoladę rozpuścić na parze wyłączyć i połączyć ze śmietanka 36 aż powstanie gęsta masa. Złożony tort położyć na blaszce i kratce a następnie oblać go polewą Kiedy polewą zastygnie posypać jadalnym brokatem i udekorować świeżymi figami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.