Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Jajka ubić z cukrem aż zwiększa objętość, zwolnić obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę o średnicy 26 cm piec na termoobiegu ok 45 min w temperaturze 160 stopni.
Śmietankę schłodzić w lodówce, następnie ubić pod koniec dodać serek mascarpone. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć likierem figowym, wyłożyć na każdą każda część ubity krem oraz pokrojone figi na każdą warstwę. Czekoladę rozpuścić na parze wyłączyć i połączyć ze śmietanka 36 aż powstanie gęsta masa. Złożony tort położyć na blaszce i kratce a następnie oblać go polewą Kiedy polewą zastygnie posypać jadalnym brokatem i udekorować świeżymi figami.
Dodaj komentarz