Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Oddzielić żółtko od białka, białko zachować na później. Żółtko i pozostałe składniki ciasta zagnieść. Uformować kulę, owinąć folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Śliwki umyć i dokładnie osuszyć. Wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać cukier, cynamon i mąkę pszenną Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na w miarę okrągły placek. Razem z dolnym arkuszem przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć nadzienie, zostawiając około 5 cm marginesu.
Boki ciasta zawinąć do środka. Wysmarować białkiem i oprószyć cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Gotowe ciasto przed podaniem wystudzić. Smacznego!
Dodaj komentarz