Dżem z aronii, borówek i gruszek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 dag aronii
  • ½ kg gruszek
  • ½ kg borówek amerykańskich
  • 70 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • ½ szkl. soku z pomarańczy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy.



Krok 2

Aronię rozmrozić, przelać wrzącą wodą, wsypać do garnka, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować.



Krok 3

Wsypać borówki, gotować około 20 minut. Następnie dodać gruszki z sokiem pomarańczowym, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii, gotować około 40 minut mieszając od czasu do czasu, odłożyć do następnego dnia.



Krok 4

Nazajutrz mieszając gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.