Mus z jeżynami

Pyszny mus owocowy. Dobrze smakuje podczas upałów, jest orzeźwiający i delikatnie kwaśny.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g malin, jeżyn, jagód, truskawek
  • - 2/3 szklanki cukru pudru
  • - skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i cytryny
  • - łyżka wody różanej
  • - 2 szklanki wody
  • - 300 g Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 2 łyżeczki cukru
  • - szczypta cukru waniliowego
  • - listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj owoce ze skórkami pomarańczy i cytryny. Dodaj cukier puder, szklankę wody i podgrzej, cały czas mieszając.
Gdy cukier się rozpuści, gotuj dopóki masa zgęstnieje.



Krok 2

Przetrzyj owoce przez sitko, dodaj wodę różaną i resztę wody (najlepiej schłodzoną), zmiksuj. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą ubij na sztywno. Mus podawaj z ubitą śmietanką Łaciatą. Możesz udekorować deser listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.