Musowe Ciasto Czekoladowo-Waniliowe

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao
  • 100 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia

  • 1/2 szklanki mleka 2% Łaciate
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na Musowy Krem Czekoladowy

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Składniki na Musowy Krem Waniliowy

  • 300 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Ekstremalnie Czekoladowego

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukier i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodać jajko - ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 3-4 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 min, temperatura 175 stopni C. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch ciasta odciąć - tylko górkę. Odłożyć na bok.



Wykonanie Ponczu

Do gorącego mleka dodać kakao i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić i nasączyć wystudzony spód ciasta.



Wykonanie Musowego Kremu Czekoladowego:

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min.Śmietankę podgrzać na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. dodać kakao i wymieszać. Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Dodać płynną żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Kiedy masa przestygnie, ale nad będzie ciepła dodać 2 żółtka i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli masę czekoladową. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przełożyć mus na nasączone czekoladowe ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 godz.





Wykonanie Musowego Kremu Waniliowego:

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Lekko przestudzić. W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem z ziarenkami wanilii do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (nie ubijać na sztywno!). Wlać żelatynę "pod obroty miksera". Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru na białą, gęstą masę. Dodać do śmietanki i krótko ubić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna, wmieszać je do masy waniliowej białka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Mus waniliowy wyłożyć równomiernie na schłodzony, tężejący mus czekoladowy. Wyrównać i posypać pokruszonym, wcześniej odłożonym czekoladowym ciastem. Schłodzić przez min. 10 godz. (najlepiej na całą noc.)



Wskazówki

Dodatkowo ciasto można posypać ziarnami kakaowca.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.