Musowe Ciasto Czekoladowo-Waniliowe

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao
  • 100 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła Łaciate
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia

  • 1/2 szklanki mleka 2% Łaciate
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na Musowy Krem Czekoladowy

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 300 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Składniki na Musowy Krem Waniliowy

  • 300 ml śmietanki 30% lub 36% Łaciata
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Ekstremalnie Czekoladowego

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukier i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodać jajko - ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 3-4 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 min, temperatura 175 stopni C. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch ciasta odciąć - tylko górkę. Odłożyć na bok.



Wykonanie Ponczu

Do gorącego mleka dodać kakao i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić i nasączyć wystudzony spód ciasta.



Wykonanie Musowego Kremu Czekoladowego:

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min.Śmietankę podgrzać na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. dodać kakao i wymieszać. Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Dodać płynną żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Kiedy masa przestygnie, ale nad będzie ciepła dodać 2 żółtka i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli masę czekoladową. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przełożyć mus na nasączone czekoladowe ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 godz.





Wykonanie Musowego Kremu Waniliowego:

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Lekko przestudzić. W tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem z ziarenkami wanilii do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (nie ubijać na sztywno!). Wlać żelatynę "pod obroty miksera". Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Żółtka ubić z 1 łyżką cukru na białą, gęstą masę. Dodać do śmietanki i krótko ubić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna, wmieszać je do masy waniliowej białka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Mus waniliowy wyłożyć równomiernie na schłodzony, tężejący mus czekoladowy. Wyrównać i posypać pokruszonym, wcześniej odłożonym czekoladowym ciastem. Schłodzić przez min. 10 godz. (najlepiej na całą noc.)



Wskazówki

Dodatkowo ciasto można posypać ziarnami kakaowca.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.