Jajka nadziewane pastą z soczewicy

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 jajek
  • ½ szkl. soczewicy czerwonej
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 1 łyżka majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 czarne oliwki

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę wypłukać, zalać wrzącą wodą i ugotować, ostudzić, osączyć.



Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.



Krok 3

Zimną soczewicę zmiksować, dodać żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku, majonez, chrzan. Doprawić do smaku solą i pierzem, dokładnie wymieszać.



Krok 4

Pastą napełnić wgłębienia po żółtku w białkach, ozdobić pomidorkami i krążkami oliwek.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.