Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Przygotuj farsz. Bazylię posiekaj drobno. Do miski dodaj serek śmietankowy, mozzarellę, ser Jantar, serek mascarpone, białko i bazylię. Dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Przygotuj sos pomidorowy. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż, aż do zeszklenia się cebuli, a następnie wlej passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj na małym ogniu, aż do czasu przygotowania makaronu lub do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Ugotowane muszle nadziej przygotowanym farszem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej sos pomidorowy. Na sosie ułóż nadziane muszle. Wierzch makaronu posyp dodatkowym serem Jantar.
Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz