Faszerowane makaronowe muszle to pomysł na prosty, a przy tym efektowny obiad. Nadzienie jest naprawdę mocno serowe - w jego skład wchodzi serek śmietankowy, mozzarellla, parmezan oraz mascarpone. Całość spaja sos pomidorowy. Tylko 30 minut w piekarniku i pyszny posiłek gotowy!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać. W miseczce wymieszać składniki farszu: serek śmietankowy, mozzarellę, ½ ser Jantar, mascarpone, białko i bazylię.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Czosnek i cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i cebulę. Przesmażyć. Następnie wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować na małym ogniu do czasu przygotowania muszli.
Ugotowane muszle nadziać przygotowanym wcześniej farszem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy. Następnie ułożyć nadziane muszle. Posypać pozostałym serem Jantar.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Dodaj komentarz