Nadziewany bakłażan

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • 4 łyżki mozzarelli tartej Mlekpol
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Umyj bakłażany, a następnie przekrój je na pół. Polej wierzch bakłażanów oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.



Krok 2

Kiedy bakłażany w środku zrobią się miękkie, wydrąż ich środek.



Krok 3

Pokrój pozostałe warzywa i wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Dodaj czosnek, cebulę, zioła i część mozzarelli. Wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż się zarumieni.



Krok 4

Do wydrążonych bakłażanów wyłóż farsz. Posyp resztą mozzarelli. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 15 minut w 180°C. Podawaj posypane granatem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.