Zupa grzybowa

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 g suszonych borowików
  • 1 serek śmietankowy Łaciaty naturalny
  • 200 g pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 ml wody
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 biała część pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 30 g masła Łaciate
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 1 g szafranu
  • 10 ml wina wytrawnego

Przygotowanie

Krok 1

Borowiki namocz w 200 ml letniej wody. Szafran zalej gorącym winem – odstaw do zaparzenia.

Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki. Mocno rozgrzej patelnię. Wlej olej. Partiami wrzucaj pieczarki i podsmażaj. Przypraw solą. Wyłącz podgrzewanie, a następnie dodaj masło i wymieszaj.



Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki. Białą część pora pokrój drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Do garnka wlej odrobinę oleju i wrzuć do niego marchewkę, pora i cebulę. Krótko podsmaż i wlej bulion warzywny. Dodaj borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 4 minuty, a potem dodaj ziemniaki. Dodaj sól kamienną oraz szafran. Wrzuć pieczarki.

Gotuj ok. 25 min, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.



Krok 3

Do dania dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż do jego rozpuszczenia.

Posiekaj koperek i ozdób nim zupę przed podaniem.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.