Borowiki namocz w 200 ml letniej wody. Szafran zalej gorącym winem – odstaw do zaparzenia.
Pieczarki pokrój w cieniutkie plasterki. Mocno rozgrzej patelnię. Wlej olej. Partiami wrzucaj pieczarki i podsmażaj. Przypraw solą. Wyłącz podgrzewanie, a następnie dodaj masło i wymieszaj.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki. Białą część pora pokrój drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Do garnka wlej odrobinę oleju i wrzuć do niego marchewkę, pora i cebulę. Krótko podsmaż i wlej bulion warzywny. Dodaj borowiki razem z wodą, w której się moczyły. Do zupy dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 4 minuty, a potem dodaj ziemniaki. Dodaj sól kamienną oraz szafran. Wrzuć pieczarki.
Gotuj ok. 25 min, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Do dania dodaj serek śmietankowy i mieszaj, aż do jego rozpuszczenia.
Posiekaj koperek i ozdób nim zupę przed podaniem.
Smacznego!
Dodaj komentarz