Najprostsza zupa krem z dyni

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

obiad

  • 1,3 kg dyni hokkaido,
  • 4 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 1 l gorącej wody,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 3/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 6 łyżek pestek dyni,
  • 6 łyżek śmietanki UHT Łaciata 30%,
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki razem ze skórką. Marchew obieramy i kroimy w talarki.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z olejem i przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, marchew i przesmażamy przez około 5 minut. Wkładamy pokrojoną dynię i wlewamy gorącą wodę, zagotowujemy.



Krok 3

W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka, gotujemy do miękkości. W międzyczasie podprażamy na patelni pestki dyni.
Na samym końcu wsypujemy do zupy przyprawy i zagotowujemy. Ciepłą zupę blendujemy na gładki krem i podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.