Warzywa myjemy i osuszamy z wody. Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, a następnie kroimy na mniejsze kawałeczki razem ze skórką. Marchew obieramy i kroimy w talarki.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło z olejem i przekładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, marchew i przesmażamy przez około 5 minut. Wkładamy pokrojoną dynię i wlewamy gorącą wodę, zagotowujemy.
W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w kostkę i dokładamy do garnka, gotujemy do miękkości. W międzyczasie podprażamy na patelni pestki dyni.
Na samym końcu wsypujemy do zupy przyprawy i zagotowujemy. Ciepłą zupę blendujemy na gładki krem i podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz