Naleśniki kakaowe to pomysł na śniadanie nie tylko dla najmłodszych. Z dodatkiem bitej śmietany są puszyste i kremowe.
Danie: Śniadanie
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do garnka wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę oraz cukier waniliowy, kakao, mąkę i olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut.
Wiśnie myjemy u usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do garnka i lekko podsmażamy a małym ogniu przez około 5 minut. Tak, aby zmiękły.
Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron tak, aby się lekko przyrumieniło, czyli po około 2 minuty. Wychodzi 10 sztuk.
Na każdy naleśnik nakładamy ubitą śmietankę Łaciatą i wiśnie. Składamy na dwie części i podajemy.
Ważne jest, aby śmietanka była schłodzona. Dzięki temu będzie możliwe jej ubicie.
Dodaj komentarz