Naleśniki kakaowe z bitą śmietaną i wiśniami

Naleśniki kakaowe to pomysł na śniadanie nie tylko dla najmłodszych. Z dodatkiem bitej śmietany są puszyste i kremowe.

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 jajko
  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 szklanka mąki
  • - cukier waniliowy
  • - 1/4 szklanki wody gazowanej
  • - 2 łyżki kakao
  • - olej do smażenia
  • - ok 500 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - ok 300 g wiśni

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę oraz cukier waniliowy, kakao, mąkę i olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut.



Krok 2

Wiśnie myjemy u usuwamy z nich pestki. Wrzucamy je do garnka i lekko podsmażamy a małym ogniu przez około 5 minut. Tak, aby zmiękły.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno i wkładamy do lodówki.



Krok 4

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Wlewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron tak, aby się lekko przyrumieniło, czyli po około 2 minuty. Wychodzi 10 sztuk.



Krok 5

Na każdy naleśnik nakładamy ubitą śmietankę Łaciatą i wiśnie. Składamy na dwie części i podajemy.



Wskazówki

Ważne jest, aby śmietanka była schłodzona. Dzięki temu będzie możliwe jej ubicie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.