Naleśniki na bazie kefiru są niezwykle delikatne i wprost rozpływają się w ustach, a co więcej bardzo łatwo się je smaży. Razem z farszem ze szpinaku i serkiem śmietankowym tworzą idealny duet - jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Świetnie smakują także na zimno, dlatego sprawdzą się również w opcji na wynos.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowania farszu.
Szpinak i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać czosnek, przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do momentu, aż zwiędnie, a woda wyparuje. Posolić i doprawić gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
Chochlą dokładnie wymieszać masę naleśnikową. Rozgrzać natłuszczoną patelnię i usmażyć naleśniki.
Ostudzony szpinak wymieszać z serkiem śmietankowym. Spróbować farszu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Farsz wyłożyć na naleśniki. Zawinąć w koperty lub rulony.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Przesmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Dodaj komentarz