Naleśniki na kefirze ze szpinakiem

Naleśniki na bazie kefiru są niezwykle delikatne i wprost rozpływają się w ustach, a co więcej bardzo łatwo się je smaży. Razem z farszem ze szpinaku i serkiem śmietankowym tworzą idealny duet - jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Świetnie smakują także na zimno, dlatego sprawdzą się również w opcji na wynos.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml kefiru sokólskiego Mlekpol
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników

Farsz:

  • 500 g szpinaku baby
  • 1 serek śmietankowy Łaciaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowania farszu.



Krok 2

Szpinak i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać czosnek, przesmażyć. Dodać szpinak i smażyć do momentu, aż zwiędnie, a woda wyparuje. Posolić i doprawić gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.



Krok 3

Chochlą dokładnie wymieszać masę naleśnikową. Rozgrzać natłuszczoną patelnię i usmażyć naleśniki.



Krok 4

Ostudzony szpinak wymieszać z serkiem śmietankowym. Spróbować farszu i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.



Krok 5

Farsz wyłożyć na naleśniki. Zawinąć w koperty lub rulony.



Krok 6

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Przesmażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.