Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Ocena

4.44/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 60 g szpinaku świeżego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan do posypania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w średniej wielkości kawałki. Wrzucić do miski. Wlać oliwę, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić na 15 minut.



Krok 2

Kaszę gryczaną wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć ją przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni.



Krok 3

W rondlu rozgrzać oliwę z łyżką masła.



Krok 4

Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli. Podgrzać bulion.



Krok 5

Do zeszklonej cebuli dodać kaszę, podlać gorącym bulionem i dusić bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszać i podlewać bulionem do momentu, aż kasza będzie miała miękką, kremową konsystencję.



Krok 6

Kurczaka wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez około 5-6 minut, aż mięso będzie miękkie.



Krok 7

Gdy kasza jest już miękka dodać do niej kurczaka, seler naciowy pokrojony w kostkę, oczyszczony i pokrojony szpinak oraz śmietanę. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.



Krok 8

Gotowe kaszotto nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.