Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w średniej wielkości kawałki. Wrzucić do miski. Wlać oliwę, sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać tak, by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Odstawić na 15 minut.
Kaszę gryczaną wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć ją przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni.
W rondlu rozgrzać oliwę z łyżką masła.
Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli. Podgrzać bulion.
Do zeszklonej cebuli dodać kaszę, podlać gorącym bulionem i dusić bez przykrycia. Od czasu do czasu mieszać i podlewać bulionem do momentu, aż kasza będzie miała miękką, kremową konsystencję.
Kurczaka wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez około 5-6 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gdy kasza jest już miękka dodać do niej kurczaka, seler naciowy pokrojony w kostkę, oczyszczony i pokrojony szpinak oraz śmietanę. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty.
Gotowe kaszotto nałożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
Dodaj komentarz