Naleśniki na maślance z musem z borówek

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 15 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

1

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Truskawki

Składniki

Ciasto

- 150 g mąki pszennej

- 150 g mąki razowej

- 4 jajka

- 625 ml mleka

- 375 mln maślanki

- 1 łyżka masła

- 10 truskawek

- garść borówek do podania

Dodatki

- 4 szklanki borówek amerykańskich

- ½ szklanki cukru

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

Krok 1
  • Przygotowujemy mus z borówek. Borówki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy przez około 5 minut. Kiedy borówki zmiękną i puszczą sok dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie w szklance mieszamy skrobię z dwiema łyżkami zimnej wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy powoli do gotujących się owoców cały czas mieszając w garnku. Gotujemy jeszcze przez około minutę mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową. Do środka wbijamy jajka i mieszamy składniki. W drugiej misce mieszamy mleko z maślanką. Następnie stopniowo dodajemy mleko z maślanką do mąki z jajkami. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3
  • Masło rozgrzewamy na patelni do naleśników. Rozlewamy pierwszą porcję ciasta ok ½ szklanki na patelnię. Smażymy każdy naleśnik przez około 1 minutę z każdej strony.
Krok 4
  • Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, składamy. Podajemy z umytymi truskawkami, borówkami oraz musem z borówek.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0