Naleśniki na maślance z musem z borówek

Cienkie i delikatne naleśniki z dodatkiem świeżych owoców i marmolady to perfekcyjne śniadanie. Można je zabrać ze sobą do pracy, gdyż na zimno smakują równie dobrze.

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki,

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki,


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 150 g mąki pszennej
  • - 150 g mąki razowej
  • - 4 jajka
  • - 625 ml mleka
  • - 375 mln maślanki
  • - 1 łyżka masła
  • - 10 truskawek
  • - garść borówek do podania

Dodatki

  • - 4 szklanki borówek amerykańskich
  • - ½ szklanki cukru
  • - 2 łyżki soku z cytryny
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • - 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy mus z borówek. Borówki wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy przez około 5 minut. Kiedy borówki zmiękną i puszczą sok dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie w szklance mieszamy skrobię z dwiema łyżkami zimnej wody. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy powoli do gotujących się owoców cały czas mieszając w garnku. Gotujemy jeszcze przez około minutę mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy mąkę razową. Do środka wbijamy jajka i mieszamy składniki. W drugiej misce mieszamy mleko z maślanką. Następnie stopniowo dodajemy mleko z maślanką do mąki z jajkami. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 3
Masło rozgrzewamy na patelni do naleśników. Rozlewamy pierwszą porcję ciasta ok ½ szklanki na patelnię. Smażymy każdy naleśnik przez około 1 minutę z każdej strony.

Krok 4
Gotowe naleśniki przekładamy na talerz, składamy. Podajemy z umytymi truskawkami, borówkami oraz musem z borówek.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis