Danie: Śniadanie
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże dodać do ciepłego ( nie gorącego) mleka, wymieszać i odstawić. Przygotować duża miskę. Przesiać mąkę, dodać 50 g cukru i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie po czym wlać w nie mleko z wyrośniętymi drożdżami. Wymieszać wszystko łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajko i żółtka. Po paru minutach dodać również masło. Kontynuować wyrabianie przez kolejne 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na stolicę i ponownie przez chwilę wygniatać. Podzielić na dwie części a następnie rozwałkować. Każdą część posmarować roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie obsypać cynamonem oraz cukrem wanilinowym oraz 1/2 szklanki drobnego cukru, dodać również skórkę pomarańczową (lub rodzynki).
Ciasto zwinąć w duży wałek i pokroić w poprzek na około 12 kawałków. Przygotować piekarnik (180 stopni C). Bułeczki formować, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić na czas nagrzewania piekarnika. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu udekorować lukrem i cynamonem.
Dodaj komentarz