Bułeczki cynamonowe ze skórką pomarańczową

Danie: Śniadanie

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 200 g cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 150 g miękkiego masła Łaciate
  • 20 g cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • skórka z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże dodać do ciepłego ( nie gorącego) mleka, wymieszać i odstawić. Przygotować duża miskę. Przesiać mąkę, dodać 50 g cukru i szczyptę soli. Wymieszać, zrobić wgłębienie po czym wlać w nie mleko z wyrośniętymi drożdżami. Wymieszać wszystko łyżką. Następnie zacząć wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajko i żółtka. Po paru minutach dodać również masło. Kontynuować wyrabianie przez kolejne 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.



Krok 2

Wyłożyć ciasto na stolicę i ponownie przez chwilę wygniatać. Podzielić na dwie części a następnie rozwałkować. Każdą część posmarować roztopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie obsypać cynamonem oraz cukrem wanilinowym oraz 1/2 szklanki drobnego cukru, dodać również skórkę pomarańczową (lub rodzynki).



Krok 3

Ciasto zwinąć w duży wałek i pokroić w poprzek na około 12 kawałków. Przygotować piekarnik (180 stopni C). Bułeczki formować, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić na czas nagrzewania piekarnika. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu udekorować lukrem i cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.