Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy kawą.
Przygotowujemy warstwę malinową: galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko), wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.
Przygotowujemy masę serową: kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia.
Przygotowujemy polewę: żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury około 35°C i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Całość najlepiej przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz