Serowo-malinowy torcik kawowy

Autor:

Anula

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju

Poncz:

  • 1/2 szklanki posłodzonej i wystudzonej kawy

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin,
  • 2 galaretki malinowe

Masa serowa:

  • 650 g twarogu Mlekpol 3-krotnie zmielonego,
  • 250 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku

Polewa:

  • 150 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • 50 g kakao,
  • 100 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto: jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy i nasączamy kawą.





Krok 2

Przygotowujemy warstwę malinową: galaretki rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Kiedy masa zacznie tężeć (musimy uważać, bo staje się to dość szybko), wykładamy na nasączony biszkopt i wyrównujemy.





Krok 3

Przygotowujemy masę serową: kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę i delikatnie łączymy ją z serem. Na koniec dodajemy żelatynę z kawą i miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na maliny i pozostawiamy do stężenia.





Krok 4

Przygotowujemy polewę: żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody (tylko do przykrycia) i pozostawiamy do napęcznienia. Wodę, cukier i kakao zagotowujemy. Dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Całość przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do bardzo gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy do temperatury około 35°C i polewamy wierzch ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Całość najlepiej przechowywać w lodówce.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.