Ryba w sosie

Wygodny przepis do wykonania z każdego gatunku ryby. Nie wymaga skomplikowanych składników, wykorzystuje to, co najczęściej mamy w domowych szafkach. Zaskakuje dobrym smakiem i różnorodnością w sposobach podawania na stół - pasuje do ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ryby
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietanki Łaciatej 30 %
  • 4 łyżki oleju
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna
  • 1 szczypiorek
  • 0,5 kg ziemniaków

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Do bulionu warzywnego dodajemy rybę i liść laurowy. Gotujemy, aż ryba będzie miękka. Wyjmujemy i za pomocą 2 widelców oczyszczamy z ości.



Krok 2

Czyste mięso ryby bez ości układamy na półmisku.



Krok 3

Przygotowujemy zasmażkę do bulionowego wywaru. Smażymy mąkę na gorącym oleju, rozprowadzamy odrobiną wywaru i powoli przelewamy do pozostałego bulionu dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki w powstającym sosie.



Krok 4

Żółtko mieszamy ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do sosu. Podgrzewamy przez 5 minut, czekając na połączenie składników. Powstałym sosem polewamy rybę. Podajemy z ziemniakami i szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.