Wygodny przepis do wykonania z każdego gatunku ryby. Nie wymaga skomplikowanych składników, wykorzystuje to, co najczęściej mamy w domowych szafkach. Zaskakuje dobrym smakiem i różnorodnością w sposobach podawania na stół - pasuje do ziemniaków, makaronu, ryżu, kaszy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Do bulionu warzywnego dodajemy rybę i liść laurowy. Gotujemy, aż ryba będzie miękka. Wyjmujemy i za pomocą 2 widelców oczyszczamy z ości.
Czyste mięso ryby bez ości układamy na półmisku.
Przygotowujemy zasmażkę do bulionowego wywaru. Smażymy mąkę na gorącym oleju, rozprowadzamy odrobiną wywaru i powoli przelewamy do pozostałego bulionu dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki w powstającym sosie.
Żółtko mieszamy ze śmietanką Łaciatą i wlewamy do sosu. Podgrzewamy przez 5 minut, czekając na połączenie składników. Powstałym sosem polewamy rybę. Podajemy z ziemniakami i szczypiorkiem.
Dodaj komentarz