Pyszna tarta dla miłośników łososia. Jest sycąca i prosta w przygotowaniu. Oczarujesz nią domowników albo swoich gości.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Seler
Ze śmietanką
Masło kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto. Zagniatamy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wyklejamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Łososia myjemy, dodajemy pół łyżeczki masła na łososia i sól. Zawijamy łososia w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Upieczonego łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki. Upieczony spód tarty wyciągamy z piekarnika, jednak go nie wyłączamy.
Połowę porcji fasolki kroimy na pół. Reszta pozostaje normalnej długości. Pora i seler naciowy kroimy w plastry. Podsmażamy warzywa na maśle. Kilka długich fasolek odstawiamy na bok.
Śmietankę Łaciatą mieszamy z jajkami. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Na spód od tarty układamy łososia i warzywa. Całość zalewamy masa jajeczną. Układamy na wierzch kilka fasolek. Wstawiamy tarte do piekarnika na 20 minut.
Dodaj komentarz