Naleśniki z boczkiem i jabłkiem

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 plasterki boczku
  • 2 duże jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1/4 szklanki masła Łaciate
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki bourbonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ulubiony dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Usmaż bekon na patelni, aż do chrupkości. Odstaw.



Krok 2

Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.



Krok 3

Podsmaż jabłka z cukrem i cynamonem na patelni.



Krok 4

W misce wymieszaj mleko, rozpuszczone masło, jajko bourbon i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. W drugiej misce połącz mąkę pszenną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj, a następnie dodaj suche składniki do mokrych. Dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj. Naleśniki smaż na patelni z dwóch stron na złoty kolor.



Krok 6

Naleśniki podawaj z usmażonym boczkiem i dodatkowym masłem. Do dania świetnie nada się także Twój ulubiony dip śmietanowy Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.