Jabłka i żurawina idealnie do siebie pasują. To przepis na prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sól. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 36 cm. Na środek układamy jabłka, zostawiając około 2-3 cm ciasta od brzegów. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta do środka, lekko przykrywając jabłka. Posypujemy jabłka suszoną żurawiną i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Po wyjęciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub cynamonem.
Dodaj komentarz