Rustykalna tarta jabłkowo-żurawinowa

Jabłka i żurawina idealnie do siebie pasują. To przepis na prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Jest bardzo smaczny i aromatyczny.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 140 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 3-4 średnich jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • garść suszonej żurawiny
  • cukier puder lub cynamon do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sól. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni C. Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.



Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 36 cm. Na środek układamy jabłka, zostawiając około 2-3 cm ciasta od brzegów. Smarujemy jabłka roztopionym masłem. Zawijamy brzegi ciasta do środka, lekko przykrywając jabłka. Posypujemy jabłka suszoną żurawiną i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.



Krok 4

Po wyjęciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.