Naleśniki z brokułami i łososiem

Naleśniki są bardzo łatwym w wykonaniu posiłkiem. Jeśli dodamy do nich łososia – będą nie tylko sycące, ale i pożywne.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Masło Łaciate do smażenia
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 brokuł
  • 2 filety z łososia
  • 1 cebula
  • 150 g sera topionego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy nadzienie. Brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Odcedzamy brokuły i rozgniatamy widelcem z serem topionym. Na oliwie szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę filety łososia i lekko podduszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy cały farsz.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Miksujemy mąkę, jajko, mleko, wodę gazowaną i odrobinę soli. Przygotowane ciasto rozlewamy równomiernie na patelni z dodatkiem masła. Naleśniki podsmażamy z obu stron do uzyskania barwy złocistej i odkładamy na talerz.



Krok 3

Naleśniki smarujemy farszem, zwijając w rulony. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy serem żółtym. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.