Ryż z owocami morza

Ryż to danie bardzo proste w przygotowaniu. Stanowi świetny dodatek do wielu dań. Idealnie komponuje się z owocami morza. Potrawa smaczna i zdrowa.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g małży,
  • 1 cebula,
  • 250 g ryżu,
  • 2 liście pietruszki do ozdoby lub inne zioła,
  • 300 g krewetek,
  • 100 g ośmiornicy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 l wody,
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie czyścimy małże, po czym dodajemy do 1 l wody i gotujemy, aż się otworzą. Następnie wyjmujemy z wody. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.



Krok 2

Cebulę drobno kroimy i dusimy w oleju przez 5 minut, nastepnie dodajemy do garnka razem z ryżem. Przyprawiamy.



Krok 3

Przykrywamy garnek i dusimy razem przez około 5 minut.



Krok 4

Następnie układamy na ryżu kawałki ośmiornicy, wyjęte z muszli małże i krewetki, dusimy całość przez kolejne 15 minut. Ozdabiamy natką pietruszki lub innymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.