Muffiny z serem i boczkiem

Jeśli szukasz pomysłu na drugie śniadanie, wypróbuj ten przepis na muffiny. Idealne dla miłośników boczku.

Danie: Kolacja

Osób: 15

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja

Osób: 15

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka Łaciate
  • Sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
  • 10 dag parzonego boczku
  • Szczypta ostrej papryki
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 210°C.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej poszatkowaną cebulę, dodajemy pokrojony w paseczki boczek. Zestawić patelnię z ognia i ostudzić. Dodać rozpuszczone masło i  mleko. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.



Krok 3

Sypkie składniki wymieszać ze sobą w miseczce i stopniowo dodawać do farszu.



Krok 4

Przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.



Krok 5

Pieczemy 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.