Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka Łaciate
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 100 gr sera gorgonzola
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Papryka słodka mielona
  • 1-2 łyżki masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto wsypać/wlać do wysokiego naczynia i zmiksować je na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki i ostawić do przestygnięcia, aby były bardziej plastyczne.



Krok 2

Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.



Krok 3

Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę razem z czosnkiem i smażyć, aż cebula stanie się lekko szklista.



Krok 4

Dodać tuńczyka oraz śmietanę, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Dusić przez chwilę.



Krok 5

Dodać ser gorgonzola pokrojony w kostkę, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.



Krok 6

Nakładać farsz na naleśniki, składać na cztery części.



Krok 7

Rozpuścić na patelni masło i podsmażyć naleśniki z obu stron, aż się zarumienią. Nałożyć na talerze. Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę jogurtu naturalnego i posypać go papryką słodką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.