Naleśniki z ziemniaczanym farszem

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Płatki kukurydziane
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mleko zmiksować z mąką, jajkiem, szczyptą soli i olejem, odłożyć na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.





Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć, ostudzić. Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce, dodać pokruszony ser, cebulę z pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.





Krok 3

Usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem. Założyć oba boki do środka i zrolować.





Krok 4

Panierować w roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych, wymieszanymi z bułką tartą.





Krok 5

Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Włożyć na papierowy ręcznik, osączyć.





Wskazówki

Naleśniki podawać z czerwonym barszczem lub sosem pieczarkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.